Reklama
 
Blog | Karel Heřmánek

Šokující detaily ze života Ivety Bartošové

Rád bych čtenáře informoval o některých fascinujících a málo známých detailech ze života Ivety Bartošové …

Než začnu, dovolte mi, abych se Vám nejdříve omluvil. Právě jste se stali obětí podvodu. Zneužil jsem jména popové legendy k tomu, abych Vás přiměl otevřít si tuto stránku. Bohužel žádný šokující příběh o životě jmenované osoby na této stránce nenajdete. Za prvé žádné peprné detaily z jejího života neznám, a za druhé, i kdybych je znal, nikdy bych je zde nezveřejnil, protože podle mě má každý právo na svůj soukromý život a hyenismus bulvárních pisálků, je mi cizí. Nicméně četnost návštěv bude, jak již to v podobných případech bývá, značně vyšší nežli v případě jiného nadpisu.

Podvedl jsem Vás z prostého důvodu. Možná jste se dosud neseznámili s kauzou, kterou na svém blogu (http://hermanek.blog.respekt.ihned.cz) už déle než půl roku (navzdory všem) medializuji. Nevadí, že Vás problematika zdravotně postižených nezajímá nebo že patříte mezi ty šťastné, kterých se netýká, ale pokud Vám není právo na život v demokratické a spravedlivé zemi lhostejné, možná mi pomůžete.

Prozatím jsem v tomto boji sám a jsem tedy i značně zranitelný. Chcete-li se dozvědět pravdu jako já nebo mi jen pomoci, žádám Vás o následující.

Reklama

První, jednodušší, variantou pomoci je, abyste šířili internetem odkaz na tento blog, aby se zkrátka o tématu dozvědělo co nejvíce lidí. (Pro ty nejvíce bojácné, možná postačí, aby mi zvýšili karmu u mých článků, což Vám nezabere déle než 2 minuty – i když upřímně netuším, jak to vlastně funguje, předpokládám, že zvýšená četnost návštěv či karma ovlivní sledovanost blogu a tedy i jeho pozici).

Odvážnější z Vás chci požádat, aby (elektronicky) položili panu ministrovi MPSV Ing. Františku Koníčkovi (email: [email protected]) či komukoliv jinému z MPSV (například [email protected]) jednoduché otázky, které přikládám:

Dobrý den, pane ministře,

Rád bych Vám položil otázky, na které bych rád znal Vaši odpověď:

1. Co je smyslem §81 zákona č. 435/2004 Sb.? (K čemu má tento zákon sloužit?)

2. Z jakého důvodu není v §81 zákona č. 435/2004 Sb. v bodě 2, odstavci b) či jinde uveden pojem „zboží“? Proč si dal zákonodárce tolik práce s taxativním vymezováním pojmů „své výrobky a služby“ nebo „splněné zadané zakázky“?

3. A konečně poslední otázka zní: Jaký je konečný postoj Ministerstva práce a sociálních věcí k problematice zneužívání zákona o zaměstnanosti, resp. Váš postoj k praktikám, při nichž zaměstnavatelé s více než 50% zaměstnanci se zdravotním postižením umožňují svým obchodním partnerům (zcela zdravým firmám, které žádné invalidy nezaměstnávají) vystavovat svým jménem faktury – z cílem, aby se odběratelé těchto zdravých firem vyhnuli povinnosti dle bodu 2, odstavce a) zaměstnávat povinný podíl zaměstnanců se zdravotním postižením a povinnosti dle bodu 2, odstavce c) odvádět státu invalidní daň?

Jinými slovy, je legální způsob plnění povinnosti dle §81 zákona č. 435/2004 Sb. kdy pouhým (papírovým) přeprodejem jakéhokoliv zboží či služeb (bez jakékoliv účasti zaměstnavatelů zdravotně postižených) zbavují komerčně silné subjekty (bez invalidů) své odběratele povinnosti zaměstnávat zdravotně postižené, resp. odvádět státu invalidní daň? Prosím o odpověď na tuto poslední otázku zda ano (je legální) nebo ne (není legální).

Děkuji za odpověď …

Jak jsem uvedl výše, cílem je dozvědět se pravdu. Ať už je jakákoliv.

Nechci měnit legislativu, nepožaduji měnit zákony. Nelobuji tímto za kohokoliv. Jediné o co mi jde, je zjistit skutečný důvod proč Ministerstvo práce a sociálních věcí po 2 měsících zásadně změnilo své stanovisko ohledně zneužívání zákona o zaměstnanosti ve prospěch některých firem.

Nic víc, nic míň. Připomínám, že každý občan tohoto státu má právo na svobodný přístup k informacím (Zákon č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím), kterého bych v tomto případě rád využil, bohužel odpovědi ze strany MPSV jsou stále častěji nekonkrétní.

Pokud budete mít více štěstí, prosím o přeposlání případné odpovědi na můj email. Byl bych Vám, podobně jako velká řada jiných – poctivých zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením, vděčný.

Děkuji

Pokud patříte k protistraně, která s mým postojem a výkladem zásadně nesouhlasí – nevadí. Máte na to právo. A pokud mi chcete dokázat, že se mýlím nebo máte-li pro svá tvrzení dokonce důkaz – například odlišné právní výklady, zašlete mi je prosím. Nejsem totiž schopný pochopit, jak může někdo po novelizaci zákona chápat přefakturaci, jako legální – bez jakéhkoliv relevantního důkazu! Děkuji